Coraz więcej osób świadomie wybiera zdrowe odżywianie, a to krok w dobrą stronę. Jak mówi stare porzekadło: jesteś tym, co jesz. Ważne jest, żeby już od najmłodszych lat edukować dzieci w zakresie zdrowego i racjonalnego odżywiania – by zdobywać nawyki żywieniowe, co zaowocuje zdrowiem w latach późniejszych i na starość. Warto zwracać uwagę na to, by przy komponowaniu posiłków sięgać po świeże produkty, które ma się w zasięgu ręki. Istotne jest, by rosła świadomość ludzi w zakresie tradycyjnej żywności, która często jest zdrowa i wysokiej jakości. Dlatego Fundacja Rodziny Duda im. Maksymiliana Dudy wyszła naprzeciw trendom żywieniowym realizując projekt „Rośliny na widelcu”, mający na celu tworzenie i upowszechnianie innowacyjnych, społecznych programów edukacyjnych, dotyczących lokalnych produktów żywnościowych, tradycyjnych potraw i zdrowego odżywiania. Z myślą o kształtowaniu świadomych i zdrowych nawyków żywieniowych wśród uczniów oraz w ich najbliższym otoczeniu, Fundacja zorganizowała spotkania warsztatowe oraz webinaria. Warsztaty były inspiracją do przygotowania codziennych, wartościowych i zdrowych posiłków w szkołach w oparciu o głównie łatwo dostępne warzywa i owoce pochodzące od lokalnych rolników. Zajęcia były prowadzone przez dietetyków, specjalistów dietetyki, którzy na co dzień prowadzą wiele warsztatów z zakresu zdrowego odżywiania. Łącznie z projekcie wzięło udział 2040 osób, w tym ok 300 osób z grup defaworyzowanych (kobiety i osoby w wieku 50+). Uczestnicy, zwłaszcza dzieci, mogli nauczyć się, jak dbać o siebie i o swoje zdrowie. Co wybrać do zjedzenia? Fast foody, słodzone, gazowane napoje, słodycze czy może produkty słone i wysoko przetworzone? Po tych warsztatach uczestnicy na pewno chętniej sięgną po owoce i warzywa, po prostu wybiorą świadomie wartościowe jedzenie.
„Rośliny na widelcu”
Administrator Info