W dniach 7-8 czerwca 2019 roku dwudziestu czterech mieszkańców z obszaru LGD Gościnna Wielkopolska wzięło udział w ciekawych warsztatach serowarskich zorganizowanych przez LGD Gościnna Wielkopolska w ośrodku Grand Aspen w Wygnańczycach. Podczas warsztatów prowadzonych przez mistrza serowarskiego Krzysztofa Jaworskiego uczestnicy mogli nauczyć się domowego wyrobu masła, jogurtu, ricotty oraz serów podpuszczkowych: goudy, camemberta i oscypka. Przekonali się, że wyrób smacznych produktów pod okiem mistrza wcale nie jest trudny i że można za pomocą prostych urządzeń kuchennych i sprawdzonych receptur samodzielnie zrobić pyszne i zdrowe sery i jogurt. Mamy nadzieję, że warsztaty te zainspirują uczestników do działania w dziedzinie serowarskiej. Warsztaty zorganizowane zostały w celu aktywizacji mieszkańców obszaru na rzecz zdrowej żywności, produktów lokalnych i podejmowania działalności gospodarczej.