W dniach 21 i 22 marca 2018 r. w Krobi, Kościanie i Miejskiej Górce odbyły się spotkania informacyjne nt. zasad oceniania i wyboru operacji w ramach LSR LGD Gościnna Wielkopolska. Spotkania dotyczyły planowanych naborów wniosków o przyznanie pomocy na operacje zgodne z zakresami tematycznymi:
- Rozwijanie działalności gospodarczej związanej z wykorzystaniem lokalnych produktów żywnościowych
- Zakładanie działalności gospodarczej związanej z produkcją i/lub przetwarzaniem i/lub sprzedażą lokalnych produktów żywnościowych
- Instalowanie i wykorzystanie odnawialnych źródeł energii w obiektach związanych z działalnością gospodarczą w zakresie rekreacji, turystyki lub sprzedaży lokalnych produktów żywnościowych
- Realizacja szkoleń w zakresie produkcji i/lub przetwarzania lokalnych produktów żywnościowych z wykorzystaniem innowacyjnych metod, technik lub narzędzi
- Tworzenie i wdrażanie innowacyjnych społecznych programów edukacyjnych w zakresie ochrony środowiska i zmian klimatu
- Tworzenie i upowszechnianie innowacyjnych społecznych programów edukacyjnych dotyczących lokalnych produktów żywnościowych, tradycyjnych potraw i zdrowego żywienia
Uczestnicy spotkania zostali poinformowani o głównych zasadach interpretacji poszczególnych kryteriów oceny stosowanych podczas oceny i wyboru operacji oraz o zasadach korzystania z doradztwa świadczonego przez pracowników biura LGD. Celem spotkania było też uzyskanie informacji zwrotnej nt. zainteresowania udziałem w realizacji LSR, w tym w realizacji poszczególnych celów LSR oraz nt. poziomu zrozumienia zasad oceny i wyboru operacji, a także na temat stosowanych procedur oraz funkcjonowania organów i biura LGD. Podczas spotkania swoje prezentacje przedstawili pracownicy biura Bernadeta Listwoń i Szymon Jakubowski. Każdy z uczestników miał możliwość zadania pytania i rozwiania wątpliwości. Nasi doradcy starali się odpowiadać na wszystkie pytania.